Adres

Reeweg 2, 4417 PB Vlake

Haarverlies

Seizoensgebonden haarverlies
Het is weer eind van de zomer, de tijd voor seizoensgebonden haarverlies. We horen van meerdere klanten dat het haarverlies dit jaar eerder begonnen is. Waarom dit eerder begint weten we niet, maar wellicht is er een verklaring te vinden in de hoeveelheid zon uren waardoor ons lijf denkt dat de zomer voorbij is.

Het is heel normaal dat aan het eind van de zomer een periode van haaruitval voorkomt. Dit komt omdat van oudsher ons lijf zich klaar maakt voor de winter, in de winter zitten zo veel mogelijk haren in de groeifase zodat het ons zo veel mogelijk kan beschermen tegen kou.
Het is normaal dat deze periode 6 tot 12 weken kan duren.

Aan het eind van de winter/begin van de lente ontstaat er ook vaak een mini seizoensgebonden haarverlies. Dit is niet helemaal te verklaren maar de oorzaak wordt veel gezocht in een te kort van vitamine d in de winter. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen zou in de herfst en winter extra vitamine d supplementen kunnen nemen.

Hoe werkt haargroei en bijhorend haarverlies nu precies?

Groeifase: Je haar groeit gemiddeld 2-7 jaar, 1 cm per maand.
Omdat bij iedereen erfelijk bepaald is hoelang jou groeicyclus is kan het dus voorkomen dat het bij de een maar 2 jaar groeit (2 jaar = 24 maanden x 1 cm = 24 cm vanuit de hoofdhuid) en bij de ander lijkt het oneindig door te groeien (7 jaar = 84 x 1 cm = 84 cm vanuit de hoofdhuid).
Overgangsfase: Het haartje stopt met groeien en bereid zich voor op de rustfase. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 weken.
Rustfase: Er gebeurd aan de buitenkant nog niets, maar aan de binnenkant wordt het haartje voorbereid om uit te gaan vallen en heel langzaam wordt er ook al een nieuwe haar gevormd in het haarzakje. deze fase duurt ongeveer 3 maanden.
Uitvalfase: Na de rustfase wordt het oude haartje in de meeste gevallen uit de haaropening geduwd door het nieuwe haartje. Het oude haartje valt uit en de groeifase begint weer opnieuw met het nieuwe haartje. Uitvalfase betekent daarom ook in de meeste gevallen goed nieuws, er groeit dan weer een nieuwe haar.

Gelukkig gebeurd dit proces verspreid door je haar zodat je er weinig van merkt, anders zouden we 1x in de zoveel jaar een tijdje kaal zijn.

Andere oorzaken:
Van binnenuit: Er zijn nog heel veel oorzaken van haaruitval. Ons lijf ziet ons haar (en bijvoorbeeld ook nagels) niet als vitaal onderdeel, wanneer ons lijf in “overlevingstand” komt schakelt het zoveel mogelijk niet belangrijke lichamelijke onderdelen “uit”. Een groot deel van de haren gaan daardoor versneld van de groeifase in de rustfase en 3-4 maanden later naar de uitvalfase. Het is daarom erg belangrijk wanneer je jou zorgen maakt over veel haaruitval je 3-4 maanden terug rekent en kijkt of er toen iets is gebeurd.
Bekende oorzaken zijn: Operatie/narcose, Corona, Griep, Koorts, maar ook Stress is speelt hier vaak een rol in.
Van buitenuit: Ook kan haaruitval vanuit de buitenkant komen. Verschillende producten zorgen voor build-up en zorgt ervoor dat je haar en huid openingen verstopt raken en daardoor niet meer kunnen groeien.
Build-up ontstaat door: talg, omgevingsvuil, chloor, kalk, siliconen en minerale oliƫn.
Goede reiniging is dus heel belangrijk, pak hier milde reinigers voor zodat het de hoofdhuid en haar zo min mogelijk uitdroogt. Naast het wassen met een milde shampoo is ook maandelijks een detox behandeling aan te raden, deze behandeling zorgt er voor dat hoofdhuid en haar weer goed gestimuleerd worden. Een detox (het woord zegt het al = ontgiften) behandeling is makkelijk zelf thuis te doen, er zijn in de kapsalon verschillende varianten te verkrijgen.
Maar natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit in de salon te laten doen en er even een ontspanningsmoment van te maken.

Heb jij nog vragen?
Janine is onze hoofdhuid en haar specialist, gecertificeerd door Haarvriendelijk en kan je met problemen helpen, mochten we er niet uitkomen of slaat een behandeling niet aan, dan wordt je altijd doorgestuurd naar huisarts en/of specialist.

4 thoughts on “Haarverlies”

 1. janine ik heb een vraag aan jullie. wat ik ook voor schampo gebreuk ik zit nog steeds met erge uitval van mijn haar. mijn vraag zou ik volgende week langs mogen komen zo dat jij mij iets kunt aan bevelen wat ik zou moeten gebruiken om hier van af te komen grt jhon

  1. Als je echt haaruitval blijft houden (langer dan 3-6 maanden) is het verstandig om langs de huisarts of dermatoloog. Maar je kan zeker tijdens openingstijden langskomen, dan kunnen we advies geven welke producten het beste bij jou passen. Groetjes, Janine

 2. ik heb echt dunner wordend haar, mijn huisarts zegt dat ik een milde shampoo moet gebruiken, dat doe ik, maar. ik ben echt bang. ze willen mee niet verwijzen, gebruik Kappers produkten, doe 1x per maand een masker en na twee wassen gebruik ik een conditioner
  helaas woon ik verder weg, maar zag dit artikel staan

  1. Hoi Joke,
   wat vervelend zeg! Heb je corona gehad? op de webshop staan een aantal artikelen speciaal voor haaruitval, misschien is dat een optie voor jou?
   Daarnaast zou je eens langs een natuurgeneeskundige of mesoloog kunnen gaan, die kunnen misschien samen met jou kijken waar de oorzaak ligt.
   Mocht je nog vragen hebben dan kan ik altijd kijken of ik je ergens mee kan helpen, je kan altijd contact opnemen via de mail of telefoon.
   Groetjes, Janine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post