Wat is hoofdluis?
Alleen bij mensen vind je hoofdluis. Het zijn parasieten met 6 pootjes en overleven door het nemen van mensenbloed. Ze kunnen geen ziektes overbrengen maar kunnen wel voor jeuk zorgen. Dit komt doordat ze een aantal keer per dag in de hoofdhuid prikken en bloed opzuigen. Een volwassen luis is ong 3 mm groot en grijsblauw tot roodbruin van kleur. Wanneer het zich met bloed volgezogen heeft krijgt het een rode kleur.
Hoe krijg je hoofdluizen?
Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen! Ze lopen dus over van hoofd op hoofd. (bijvoorbeeld bij knuffelen) Dit kan voorkomen bij kinderen maar ook bij volwassenen.
Hoe herken je hoofdluizen?
Jeuk ontstaat vaak pas op een later moment, na 7 tot 14 dagen na de besmetting neemt het aantal luizen toe, waardoor de jeuk ook toeneemt. Het duurt dus even voordat luizen echt zichtbaar zijn door krabben e.d.
Hoe herken je een neet?
De eitjes van een hoofdluis noemen we neten. Deze zijn lastig te vinden omdat ze heel klein zijn, ong 1 mm. Ze zijn egaal van kleur, zandkleurig tot zwart. Soms worden neten verward met roos of ander vuil. Alleen een neet zit verkleeft aan het haar en laat dus niet zo makkelijk los. Roos of ander vuil is zo weg te vegen. Plekken waar neten worden aangetroffen zijn vaak
– in de nek
– achter de oren
– onder de pony
Hoe ontdek je hoofdluis?
Controleer wekelijks de haren of er hoofluis of neten zichtbaar zijn, hier kan je een plastic luizenkam voor gebruiken.
Help in heb hoofdluis gevonden!!!
Wanneer je hoofdluis heb geconstateerd moet je altijd actie ondernemen. Want als er een hoofdluis aanwezig is, zijn er ook neten. Uit deze eitjes komen na een aantal dagen meer hoofdluizen. Een behandeling bestaat dus uit het bestrijden van de hoofdluis zelf en voorkomen van herbesmetting.
Hoe kom je van hoofdluis af?
– behandel met een hoofdluis middel
– 2 weken lang dagelijks de haren kammen met een luizenkam zodat eitjes verwijdert worden.
Een hoofdluis heeft echt menselijk bloed nodig om te kunnen overleven, wanneer het geen bloed meer kan krijgen is de hoofdluis verzwakt en gaat dood. Het is dus niet nodig om een grondige schoonmaak te houden.
Voorkomen is beter dan genezen!
Door goed te controleren kan je een besmetting voor zijn of herbesmetting voorkomen. Er is ook preventieve spray te koop.
In de praktijk kom ik een aantal dingen tegen, deze zijn niet wetenschappelijk vastgesteld, maar heeft in mijn idee al veel voorkomen.
– Hoofdluis heeft de voorkeur aan een hele schone hoofdhuid, omdat het dan minder moeite kost om bloed op te zuigen. Dit kan je voorkomen door niet dagelijks het haar te wassen. (wat sowieso niet goed is, dus win-win)
– Hoofdluis kan zich minder makkelijk vast zetten wanneer er een leave in conditioner of anti klitten spray in het haar zit.