Adres

Reeweg 2, 4417 PB Vlake

Haarzepen / Shampoo bars

Ik krijg regelmatig klanten die, wanneer ik ze adviseer over goede producten, antwoorden dat ze een shampoo bar of haarzeep gebruiken. Maar zijn die wel zo goed als dat de verkopers beweren?

Wat zijn haarzepen en shampoo bars?
Een shampoo bar is een hele geconcentreerde shampoo, de ph waarde is daarvan vaak beter maar zit meestal nog vol agressieve reinigers.
Op www.thetruthaboutcosmetics.com kan je heel goed je ingrediënten checken. Kom je er niet uit? Stuur mij dan een foto van de ingrediënten dan zoek ik het voor je op.
Een haarzeep wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals olijf olie en kruiden. Maar hebben vaak een enorm hoge ph waarde van 8-10. Bovendien moet bij een haarzeep de olie worden verzeept, dit is een chemisch proces, hoe natuurlijk is dit dan? En dan zijn er ook nog een heleboel natuurlijke ingrediënten helemaal niet goed voor onze hoofdhuid en haar.

PH-waarde
Door de haarzepen wordt de pH-waarde op de hoofdhuid en van het haar te veel aangetast. De pH-waarde is erg belangrijk want dit beschermd ons tegen schimmels en bacteriën. Denk maar eens aan een zwembad of aquarium. Als daar de ph waarde ontregeld is gaan vissen dood en kunnen schimmels en bacteriën zich voortplanten.

De pH-waarde van onze hoofdhuid zit rond de 5, van het haar rond de 4. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken die rond dezelfde pH-waarde zit. Zit je te zuur (bijv. appelazijn) of te basisch (zeep) dan beschadigd je de hoofdhuid en het haar en kunnen huid en haar problemen ontstaan.
Afspoelen met alleen water tijdens het douchen kost de huid al 6-8 uur om te herstellen. Je kunt je dan wel voorstellen, hoe agressievere producten des te langer de huid nodig heeft om te kunnen herstellen. De ph waarde is cruciaal bij het doorzetten of genezen van hoofdhuid en haar problemen.

Milieu
Shampoo bars en haarzepen hebben als voordeel dat er geen of weinig water gebruikt wordt, hierdoor hoeft er geen plastic verpakkingen worden gebruikt en is daardoor goed voor het milieu. Dit is ook gelijk het enige voordeel van de haarzepen.

Verzorging
Omdat (haar) zeep een ph waarde van 8 a 9 (basisch) heeft zijn ze niet verzorgend. Het haar gaat pluizen, klit sneller en is statisch, dit komt door de negatieve lading. Na het wassen hiermee voelt het haar vaak stug aan, dit komt doordat de haarschubben niet gesloten zijn en er een build-up ontstaat van kalk, vetten en zeepresten. (Kijk maar eens naar je bad als je daar een poosje ingezeten hebt) Je hoofdhuid en haar moet daarna extra verzorgd worden om verdere schade te voorkomen.

Appelazijn
Vele gebruiken om het pluizen e.d. tegen te gaan appelazijn. Dit is een zuur middel en sluit wel degelijk de haarschubben. Toch is dit geen goede methode omdat ook in appelazijn geen verzorging zit en bovendien is appelazijn veel te zuur (rond 2) hierdoor wordt de pH-waarde naar de andere kant weer aangetast. Bovendien tast appelazijn de keratine aan en kan appelazijn chemische brandwonden veroorzaken.

Build-up
Build-up is een laagje rond je haar dat bestaat uit opgestapelde restjes van o.a. haarproducten, kalk en vetten.m Deze restjes bestaan uit de ingrediënten die moeilijk uit je haar te wassen zijn en kunnen huid en haarproblemen veroorzaken zoals jeuk, uitslag e.d.
Welke ingrediënten veroorzaken build-up in je haar
– Oliën/lipiden en harsen, waaronder niet-in-wateroplosbare siliconen en vettige alcohol als cetyl alcohol.
– Proteïne, zoals collageen en zijde.
– Mineralen, zoals kalk in water.
– Chloor.

Productadvies
Gebruik daarom producten die de juiste ph waarde hebben. Zeker wanneer je hoofdhuid of haarproblemen hebt kunnen goede producten uitkomst bieden.
Wil jij een uitgebreid advies welke producten er het best bij je passen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post