Bij krullen zijn het gebruik van de juiste producten super belangrijk!
Krullen eisen een andere behandeling dan steil haar. Dit komt omdat de talg wat door de hoofdhuid aangemaakt wordt, minder makkelijk naar de lengte en punten kan glijden. Dat betekent dus ook hoe meer krul, hoe droger het haar. Het mist daardoor de natuurlijke beschermlaag en is daarom van nature droger en kwetsbaarder dan steil haar, talg is namelijk de beste conditioner voor je haar. Dit betekent ook dat doordat de talg minder goed in het haar verdeeld, mensen met krullen grotere kans hebben op een vette hoofdhuid.
Welke producten je nodig hebt is voor iedereen anders. Het belangrijkste is de balans tussen vocht (moisture) en eiwitten (proteïne). Moisture zorgt ervoor dat je haar soepel is en proteïne zorgt er voor dat je haar sterk blijft. Van nature bestaat ons haar uit 95% proteïne en 5% vocht. Om te kijken welke producten je nodig hebt is het handig om je haareigenschappen te bepalen. Dit kan na verloop van product gebruik veranderen, dus herhaal het af en toe en pas je producten daar op aan.
Build-up: Build-up is een laagje rond je haar dat bestaat uit opgestapelde restjes van o.a. haarproducten, kalk en vetten. Deze restjes bestaan uit de ingrediënten die moeilijk uit je haar te wassen zijn en kunnen huid en haarproblemen veroorzaken zoals haaruitval, jeuk, uitslag e.d.
Welke ingrediënten veroorzaken build-up in je haar
– Oliën/lipiden en harsen, waaronder siliconen en harde alcohol als cetyl alcohol.
– Proteïne, zoals collageen en zijde.
– Mineralen, zoals kalk in water.
– Chloor.
Maar door slechte reiniging kan ook talg, huidafvalstoffen en omgevingsvuil build-up veroorzaken.
Om Build-up zoveel mogelijk te voorkomen zijn juist product gebruik belangrijk. 1x per maand een detox behandeling is aan te raden. De beste detox behandeling doe je met een klei. Groene klei reinigt het diepste, heb je een gevoelige hoofdhuid, pak dan de witte klei. Mengverhouding: 1 eetlepel kleipoeder, 2 eetlepels water (of eventueel een hydrolaat) ook kan je hier etherische oliën aan toevoegen, pak dan 1 eetlepel vette plantenolie en meng hierin de etherische olie. 1 of 2 druppeltjes is genoeg.
CG methode: Deze methode is bedacht door Lorraine Massey. Ze kwam er achter dat door bepaalde ingrediënten te vermijden krullen minder pluizen. Alleen is deze methode niet zalig makend. Er wordt vaak gebruik gemaakt van slechte of geen reiniging (wat zorgt voor build-up) in combinatie met een final wash wat het haar compleet stript (sls/sles).
De hoofdhuid goed reinigen is erg belangrijk. Een gezonde hoofhuid zorgt namelijk voor gezond haar. Het gebruik van milde reinigers is daarom zeker nodig. Het advies is 1 a 2x per week je hoofdhuid wassen.
Het gebruik van eco (of eco-cg) producten is daarom aan te raden. Let op, hier mogen ook een aantal ingrediënten niet inzitten, omdat het anders het haar alsnog uitdroogt.
– Siliconen en synthetische filmvormers (ook de wateroplosbare siliconen)
– Harde synthetische sulfaten
– Uitdrogende conserveringsmiddelen zoals parabenen en phenoxyethanol
– Minerale Oliën
– Harde Alcoholen.
Let op voor green washing. Een heleboel merken doen zich groener voor dan dat ze zijn. Controleer altijd ingrediënten zodat jij zeker weet dat je de juiste producten in huis hebt. Een handige tool om ingrediënten te checken is de inci-beauty app (te downloaden in de appstore) of de website www.thetruthaboutcosmetics.com.
LOC Methode: Deze methode is bedacht om meer vocht vast te houden. Dit doe je door laagjes te vormen. Dit is vooral geschikt voor haar wat moeite heeft om vocht vast te houden.
– Liquid, de beste manier om vocht in het haar te brengen is een leave-in.
– Oil, door het haar te sealen hou je het vocht vast.
– Cream, hiermee seal je het vocht en de olie in het haar.
De volgorde kan naar wens omgedraaid worden.
Pre-poo: Hier gebruik je een olie voor, die breng je aan voor het wassen op droog haar om het haar te beschermen tijdens het wassen. Inwerken hoeft niet, mag wel. Je gebruikt hier het beste een olie voor die het haar kan binnen dringen zoals bijv. een olijfolie. De olie zorgt ervoor dat de haarschubben gesloten blijven zodat het minder vocht verliest is tijdens het wassen. Dit is zeer geschikt voor haar wat poreus of beschadigd is en makkelijk vocht verliest. Dit is niet geschikt voor fijn haar of haar wat snel vet wordt.
Voeding: Natuurlijk is naast goed product gebruik ook heel belangrijk om gezond te eten. Haren worden namelijk in de hoofdhuid gemaakt. Eet ijzerrijk voedsel zoals groene groente en neem eiwitten zoals ei, vlees, vis en melkproducten.
Voorkomen is beter dan genezen. Eenmaal beschadigd haar kan niet meer permanent herstelt worden. Het is dus belangrijk om beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen.
Chemische beschadiging: Wanneer je je haar wilt kleuren doe je dit het liefst met zachte producten. De allerbeste methode is met plantenkleur. Plantenpoeders hebben wel de eigenschap om krullen iets losser te maken. Wil je dit niet kies dan voor een milde permanente of een demi permanente kleuring.
Mechanische beschadiging: Ook met borstels en kammen kan je jouw haar beschadigen. Kam/borstel je haar alleen in nat haar. het liefst nadat de conditioner of leave-in is aangebracht. Doe dit wel heel voorzichtig omdat nat haar wel veel kwetsbaarder is dan droog haar. Wanneer je steil haar hebt is het beter om te borstelen in droog haar.